ESEMÉNYEK:

o – o –    ANGOLNYELVÜ fordítás, kiadás

2018  áprilisában Budapesten megállapodás született a  Mózes E.: “Ki szereti a zsidókat? A MAGYAR FILOSZEMITIZMUS” c könyv angolra fordítására, már az angol kiadás célközönsége számára átdolgozott  kézirata alapján.
A könyv angol címe: “Who likes the Jews?  HUNGARIAN PHILOSEMITISM” – még nem végleges.
–  –  –  – –  –  –  –  –  –  –  –

o – o –    2017 Április 20-23 Nemzetközi Genocidium Konferencia (People under Genocide)  a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetemen.  

Mózes Endre  meghívást kapott együttéléses filoszemitizmus koncepciójának bemutatására.  Előadása:  “Lessons from the Holocaust, Genocides and Philosemitism” és fő következtetése, hogy a Holocaust és a genocidiumok – népirtások – emlékezetének megőrzése mellett az együttélések és barátság motivumai is ápolandóak, megnyerte az egyetem rektora, Dr Szuromi Anzelm Szabolcs témogatását és élénk érdeklődést váltott ki többek között a  kurd,  örmény, yezidi és közel-keleti keresztény résztvevők körében.

(E. Mozes:“Lessons from the Holocaust, Genocides and Philosemitism”)
–  –  –  – –  –  –  –  –  –  –  –  

o – o – 2016 Április 3-9 között Mózes Endre Lengyelországban 

(Krakkóban és Varsóban) találkozott a lengyelországi zsidó múlt és jelen számos kiváló szakértőjével, és elkezdte a készülő lengyelnyelvű “Ki szereti a zsidókat? Filoszemitizmus Lengyelországban” c könyv lengyel teamjének összeállítását.
–  –  –  – –  –  –  –  –  –  –  –  

o – o – 2016 Április 13, 14-én Budapesten találkoztak a Visegrádi államok (Magyaro., Lengyelo., Cseh K., Szlovák K.) zsidó vezetői és Mózes Endre meghívást kapott

együttéléses filoszemitizmus koncepciójának bemutatására. Előadását élénk vita követte.  Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, hatűrozottan támogatja Mózes  új filoszemitizmus koncepcióját. Mózes reméli, hogy a megjegyzések figyelembevétele útján megnyeri majd V-4 zsidó vezetői  közös jóváhagyását is.

_______________

o – 2016 Március 20-án 16:30-kor Jeruzsálemben a Beit Frankfurterben nagy sikerel zajlott le a Könyvtalálkozó, Miron Eszter megnyitójával, Ki szereti a 

Endre Mozes in Jerusalem Foto: Gideon Peer
Endre Mozes in Jerusalem Foto: Gideon Peer

zsidókat? A magyar filoszemitizmus” címmel. Az  e című könyv író-szerkesztője, Mózes Endre előadása után Gideon Peer volt beszélgető partnere és a számos élénk hozzászólás moderátora. Íme Gideon beszámolója az Új Keletben:

MÓZES JERUZSÁLEMBEN

Gideon Peer

Uj Kelet Online – 20160321

Vannak – jómagam is közéjük tartozom – akik mostanában – ha lehet és nem muszáj – a kialakult helyzetre való tekintettel nem utaznak Jeruzsálembe.

Persze, mindig vannak rendhagyó esetek, a vasárnap délután is ilyen volt. Akkor tartották összejövetelüket az ottani magyar klub tagjai, amelynek ennél sokkal összetettebb neve van, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a fent név mellett (Amutat Joce Hungaria Hamurhevet Jerusalaim).

Ahhoz, hogy valaki eljusson a klubba, amely a  Derech Bet Lechem utcában található, végig kell autóbuszoznia a fél várost, a Hevron út irányába.

Az ablakból bámészkodva azt kellett megállapítanom, hogy a közhiedelemmel ellentétben Jeruzsálem él és virul, köszöni szépen, tele emberrel és közlekedési dugóval, a nép hömpölyög az utcán, kivilágított üzletek és tarka sokaság mindenütt, ami végül is fekete-fehérbe csúcsosodik, a haredi, ultra ortodox férfiak öltözetének hála.

A klubban Mózes Endre tartott előadást könyvéről, én voltam a beszélgető partnere. A mű címe „Ki szereti a zsidókat? A magyar filoszemitizmus.” Ő írta és szerkesztette a 367 oldalas könyvet, amelyet a Noran Libro adott ki Budapesten, 2014-ben.

A rossz idő, és a klub helyének a belvárostól meglehetős messzesége ellenére nagyszámú érdeklődő gyűlt össze. Látszott és érződött, hogy jól összeszokott, értő emberek alkotják a klub tagságát.

Miron Eszter, aki a klub mindenese, esze, motorja és irányítója, üdvözölte a jelenlévőket, és a tárgyhoz függő, egyetemi katedrához méltó bevezetőt tartott.

Mózes Endre elhivatott ember. Látnok, aki új alapokra szeretné helyezni a magyar-zsidó, vagy egész pontosan a zsidó és a nem zsidó együttélést, mert, mint megfogalmazta, távolabbi tervei is vannak. Közép-, és Kelet Európában szeretné elérni, hogy megtaláljuk az egymás elfogadásának és az egymás mellett élésnek a lehetőségét.

„Az antiszemitizmussal nemcsak frontálisan lehet szembeszállni, hanem úgy is, hogy felfedezzük, erősítjük, és közbeszéd tárgyává tesszük annak ellenpólusát és alternatíváját, a filoszemitizmust, a jó együttélést, az együttműködést és a barátságot” – állította.

A beszélgetést követő vita bizonyította, hogy – finoman szólva – nem mindenki ért egyet a szerzővel, téziseivel.

Mózes Endre tiszteletére legyen mondva, állta a sarat, látszott, nem először néz szembe kételyekkel, aggályokkal, ellenérzésekkel. De az is egyértelmű volt, hogy felkészült a harcra, van elég muníciója, és kész arra, hogy itt-ott csatát vesszen, de a háborút szeretné megnyerni.

Ha így lesz, ha ez bekövetkezik még a mi életünkben, abból Gideon Peer 20160323mindannyian profitálni fogunk. Zsidók és nem zsidók egyaránt.

 

Peer Gideon           ujkelet/live

 

 

ELMÚLT ESEMÉNYEK:

o – o – 2016 Január 20-án este 18:30 órakor a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség  nagysikerű KÖNYVEST-et rendezett a Ki szereti a zsidókat? A magyar filoszemitizmus” című könyv kapcsán.
Dr. Nagy Andor Nagykövet meleghangú bevezetője után a könyv író-szerkesztője, Mózes Endre tartotta meg előadását, mely után Gideon Peer-Precz Gézával, az Új Kelet munkatársával – és az igen aktív hallgatósággal is – beszélgettek.
Nemcsak a könyvről, annak indíttatásáról és a mintegy 25 neves kortárs társszerző munkáiról és véleményeiről, hanem a filoszemitizmus realitásáról is a mai Magyarországon, a teendőkről, a buktatókról, és a hallgatóság számos kérdéséről és kételyéről – melyek után a végkicsengés mégis a reményé volt.

_______________

o – o – 2015 április végén találkoztak a MAZSIHISZ elnökével

Heisler András & Mózes Endre egyetértenek hogy ne szorítkozzunk áldozatszerepekre

Heisler András & Mózes Endre egyetértenek hogy ne szorítkozzunk áldozatszerepekre

 

a filoszemitizmus koncepcióról, Mózes könyvéről a következő teendőkről beszélgettek (l. képet)

_______________________

o – o – Konferencia egy érdekfeszítő új projektről és könyvről:
Ki szereti a zsidókat? Magyar filoszemitizmus | 2014.06.16

konferenciakalauz.hu/…/18277-ki-szereti-a-zsidókat-m…
Előadók-Résztvevők: Mózes Endre, Czeizel Endre, Hernádi Miklós, Kádár Elza, Karády Viktor, Mihályi Géza, Nagy Péter Tibor (moderátor is), Tóth Krisztina, Vekerdy Tamás…
Néhány nappal a könyv megjelenése után ezen 9 társszerző már további mélységekről gondolkodik, ad elő, beszélget.
FILOSZEMITIZMUS09TARSSZERZOK_kvnpt_29-45

A konferencia anyaga:
teljes egészében megtekinthető, a kívánt előadás mellett lévő linket be kell másolni a böngésző parancssorába…

___________________
o – o –  Kerekasztal konferencia:
“A magyarországi filoszemitizmus múltja és jelene” –
cimmel a Wesley János Főiskolán, 2013 márc 6-án (zajlott le)

  • Résztvevők: 13 Kovács András 20130306_162601_00073506 ME - Ivanyi Gábor mosolyogva hallgatja 20130306_161643_00028501NagyPeterTibor egyetemitanar bevezetojeA konferenciát kezdemé-nyező Mózes Endre (TakeAPen), a moderátor: Nagy Péter Tibor (WJLF), a kerekasztal tagjai: Gadó János (Szombat), Iványi Gábor (MET), Karády Viktor (CEU), Komoróczy Géza (ELTE), Kovács András (CEU-MTA). 71 KomoroczyG vegszava 20130306_190200_00049574 Karady V vegszo20130306_191020_001050
  • Leírás: az átfogó magyar filoszemitizmus kutatásnak és a filoszemitizmus teljes társadalmi szélességű modern tárgyaláásának ez a műhelybeszélgetés és konferencia a formális kezdete!
    Mózes és Nagy Péter egyetemi tanár a magyar zsidó történelem és élet országos hírű szakértőit hívta egy asztal mellé. E szakértők összesen kétórás indító előadásaikban  a magyarországi zsidó együttélés igen sok pozitív aspektusát – és kételyeit is – vetették fel, és ezt igen élénk eszmecsere követte, először a szakértők között, azután a közönség kéréseire is válaszolva.
    A kerekasztal beszélgetés 7 résztvevője és a közönség soraiban ülő Mihályi Géza valamint a 91 éves Tóth István nyugdíjas történelemtanár, a téma doyenje, e találkozón  váltak az új magyar filoszemitizmus  projekt és az egy évvel később kiadandő könyv 9 úttörő társszerzőivé .
  • Videón meghallgatható: https://archive.org/details/20130306160405 – A 01sz. Videón: Nagy Péter moderátor bevezetője majd a 6. perctől Mózes Endre Megnyitója (6’00”-12’36”), folytatódik a 02számú Videón 0:00 – től 9’45”-ig.  A következő videókon Kovács András, Gadó János, Iványi Gábor, Karády Viktor beszélnek.  Komoróczy Géza  előadása, a vita és a zárszavak videófelvételét még keressük,  azt is idetesszük majd.  –