Filoszemitizmus Magyarországon

closeportrait_l2011b
.
MÓZES Endre

.

a méltó Holokauszt emlékezet és az antiszemitizmussal szembeni éberség mellett
kapjanak arányos figyelmet a magyarországi együttéléses filoszemitizmus
hagyományai, jelen és jövő lehetőségei is 

.

Ez a honlap a filoszemitizmus (philosemitism) fogalom ujjáélesztésének, a magyar nem-zsidók és zsidók közötti jobb együttélés világának és a sikeres kulturális, társadalmi és más együttműködéseknek internet otthona. Ezeket kívánjuk bemutatni és előrevinni a mai Magyarországon is.

??????????????Eddigi eredményeink közül kitűnik a Ki szereti a zsidókat? A magyar filoszemitizmus c. könyv  megjelenése (szerk. Mózes Endre, Noran Libro, 2014) és annak élénk média visszhangjai.

Itt sem felejtjük a Holokausztot és nem azt állítjuk, hogy Magyarországon a filoszemitizmus; nem-zsidók és zsidók rokon gondolkozása és jó együttélése az egyeduralkodó. Antiszemita jelenségek is léteznek,  nem is kevesen. Hanem   az a célunk, hogy gondolkozásunkban a Holokauszt emlékezet és az antiszemitizmussal szembeni éberség mellett a magyarországi együttélés és filoszemitizmus gazdag hagyományai és jelen lehetőségei, a 44-es életmentő erőfeszítések is, jelentős és arányos helyet kapjanak.  Zsidó és nem-zsidó magyarok gondolkozásában egyaránt.

Heisler András & Mózes Endre egyetértenek hogy ne szorítkozzunk áldozatszerepekreHeisler András MAZSIHISZ elnök(bal) és Mózes Endre egyetértenek ebben

Ez jót tesz majd a kölcsönös megértésnek és jóindulatú együttélésnek, és némileg háttérbe szorítja az antiszemita hangoskodást is.

Tehát munkához láttunk, újrafogalmaztuk a filoszemitizmus fogalmát, és…           folytatás:                 …és azt a korábbi különböző, részben ellentmondó értelmezések áttekintése után pozitív és praktikus emberi tartalommal töltjük meg (lásd a Mi a filoszemitizmus? címünket is). A könyv kutató és előkészítő munkája során tudományos és népszerű konferenciák is lezajlottak. Azóta a könyv mintegy 25 kortárs társszerzője és a többtucatnyi recenzió írói is terjesztik az együttéléses filoszemitizmus valamely aspektusát.

Van némi haladás: egy Google keresés a “filoszemitizmus” szóval ma 2800 találatot mutat, melyekből az első tétel és az első oldalon 10-ből 8 tétel a mi könyvünkkel kapcsolatosak. De hosszú még az út, amíg a filoszemitizmus mindennapos gondolkodásunk része lesz.

További fő célkitűzéseink között van az együttéléses filoszemitizmus fogalmának további felelevenítése és ápolása a magyar köztudatban, mindennapi életben, és főleg a közoktatásban.
Munkálkodunk rajta, hogy a Holokauszt emlékezetben és oktatásban a tragédiák mellett az együttéléses filoszemitizmus koncepció is mindig helyet kapjon, a zsidómentési erőfeszítések történeteivel együtt. Így a zsidóság reálisabban megérthető, a Holokauszt pedig kiegyensúlyozottabban, befogadhatóbban és emberibben emlékezhető és oktatható lesz – mind zsidók mind nem-zsidók számára.

Minderről módszeres eszmecserét folytatunk és jó egyetértésekre jutottunk mind a magyar zsidóság csúcsszerve, a MAZSIHISZ elnökével, mind a Miniszterelnökség illetékes államtitkárságával. Formális operatív javaslatokat is benyújtottunk a fentiek szellemében.

A magyar könyv tapasztalatai és know-howja alapján Mózes hasonló projekteket és könyveket kezdeményez Lengyelországban és Kelet-Közép-Európa további országaiban is, a filoszemitizmus, a jobb együttélés ottani múltjáról-jövőjéről. (Ezek a projektek és könyvek hiánypótlók. Például, ki tudja azt ma, hogy sokszáz évvel ezelőtt lengyel földön élt a legtöbb zsidó, mégpedig a legjobban,  Európában!?)
régiós filoszemitizmus programunk beindítására nemzetközi konferenciát tervezünk, és reméljük, hogy e programban Magyarország vezető szerepet vállal.

A jelen website és annak angol változata www.philosemitism.com a formálódó nemzetközi New Philosemitism Forum (Új Filoszemitizmus Fórum) internet otthona is.

A könyv angol kiadása Who likes the Jews? HUNGARIAN PHILOSEMITISM címmel 2018 május-júniusra várható.